Scari moderne de interior – 8 modele ingenioase

Scarile sunt printre cele mai vechi elemente din istoria arhitecturii – desi este greu de precizat momentul exact in care au aparut, se estimeaza ca acest lucru s-a petrecut in jurul mileniului 6 i.Hr. Scarile si-au modificat forma in functie de epocile arhitecturale, reflectand tendintele diferitelor miscari artistice si talentul celor care le-au proiectat.

Deschide Galeria

Primele scari din istorie au fost construite pe terenuri denivelate, din motive de aparare, folosind busteni de lemn imbinati, pentru a putea accesa cu rapiditate zone mai inalte muntilor si a le folosi ca ascunzatori. Secole mai tarziu, scarile spiralate au fost introduse in castele pentru a conferi un avantaj strategic soldatului din varf, care avea astfel mai mult spatiu pentru manuirea sabiei, spre deosebire de oponentul aflat la baza scarilor, care se lovea de zid si de trepte in timpul luptei.

Finalul secolului al XIX-lea este considerat apogeul constructiilor de scari, cand inginerul Peter Nicholson a dezvoltat un sistem matematic pentru scari si balustrade, introducand ca material de constructie metalul. Construirea ascensoarelor in aceasta perioada a influentat arhitectura scarilor, care au inceput sa capete o importanta secundara.

In anii 1980, arhitecta ceha Eva Jiricna a inceput sa proiecteze scari din sticla si otel, oferindu-le un aspect futurist. Aspectul lor modernist, aparent simplist dar indelung studiat din punct de vedere al ingineriei, cu sticla si cabluri de otel, a influentat definitiv istoria scarilor.

In zilele noastre, din ce in ce mai multi arhitecti renunta la design-ul conventional din lemn sau fier forjat si opteaza pentru scari din materiale ca inoxul, sticla sau titanul. Pentru arhitectii de interior, scarile sunt un prilej de demonstrare a creativitatii. In design-ul contemporan, scara a devenit un element central, sculptural, care are capacitatea de a schimba total aspectul unui spatiu. Functia sa nu mai este exclusiv functionala, de tranzitare spre un nivel superior, ci devine estetica, impunandu-se vizual intr-un spatiu.

Scarile se adapteaza ingenios limitarilor de spatiu si iau forme neobisnuite, surprinzatoare. O scara cu design contemporan poate revitaliza un interior traditional sau poate amplifica vizual un spatiu. Imbinarile de materiale (lemn – metal – sticla) sunt practic nelimitate si creeaza o declaratie indrazneata.

In galeria alaturata va prezentam cateva din cele mai indraznete modele de scari de interior. De la scari ale caror trepte par sa pluteasca, la constructii ce seamana cu petalele unei flori sau cu un tobogan imens. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole