Artele si mestesugurile romanesti fac parte din cultura si traditiile noastre nationale, un motiv de mandrie pentru multi dintre noi.
Traditiile si obiceiurile noastre au un farmec aparte spunand istoria romanilor de-a lungul a secole intregi, iar unele a chiar mii de ani, unele din obiceiuri datand chiar din timpul dacilor si romanilor. Picturile si sculpturile traditionale care se regasesc pe majoritatea manastirilor si bisericilor din Romania sunt doar unul dintre exemplele de arta romaneasca, insa nu toate picturile pe cladiri se rezuma la arta religioasa.
Romanii au o lunga traditie in ornatul caselor cu motive florale, motive animale si in general orice elemente care se regaseau in zonele in care locuiau comunitati de tarani romani. Fie ca pictau casele boierilor, pe cele ale domnitorilor fanarioti sau chiar propriile lor case, taranii romani erau mestesugari si artisti talentati care prin simplitatea formelor pictate, reuseau sa transforme orice casuta din chirpici intr-o opera rustica de arta.
Arta populara romaneasca este apreciata la nivel international prin caracterul unic pe care il aduce culturii mondiale.