Acoperisurile verzi – cele mai noi tendinte in amenajarile urbane

Acoperisurile verzi sunt printre ultimele tendinte in domeniul amenajarilor urbane, acestea reprezinta o combinatie eficienta dintre un acoperis hidroizolat peste care s-a aplicat un alt strat care poate sustine – partial sau total- un mediu natural format din plante. Terasele verzi sunt proiectate special pentru a fi autonome si usor de intretinut, oferind un sistem de acoperis adaptat timpurilor noastre in care oamenii incep sa devina tot mai preocupati de protectia mediului inconjurator si imbunatatirea calitatii aerului.

Deschide Galeria

De asemenea, proiectele care au in vedere construirea un acoperis verde sau o terasa verde vin in intampinarea problemei valorificarii spatiilor neutilizate de pe terase si acoperisuri.

Acoperisurile verzi au cateva caracteristici mai deosebite fata de terasele obisnuite. In afara de hidroizolatia clasica acestea mai au: un strat vegetal, un substrat vegetativ, o membrana geotextila pentru filtrarea apei, un strat pentru drenaj si retinerea apei, inca o membrana anti-radacina plus un sistem termo-hidro-izolator pentru terasa.

Materialele si tehnologia care se folosesc pentru realizarea acestor proiecte sunt diversificate si personalizate in functie de tipul de acoperis verde, si scopul spatiului care urmeaza sa fie amenajat.

De la acoperisurile cladirilor industriale sau ale blocurilor, pana la gradini luxuriante de pe terasa unei case private, acoperisurile verzi reprezinta solutia perfecta pentru armonizarea naturii cu spatiul urban.

Tehnologia inteligent adaptata a acestor tipuri de amenajari ofera oportunitatea de a imbunatati semnificativ nu numai modul cum functioneaza cladirile dar in acelasi timp valorifica spatiile libere de deasupra acestora.

In functie de cerintele clientilor plantele care vor alcatui acoprisul verde pot avea o inaltime care variaza de 60 de centimetri pana chiar la trei metri, iar in functie de inaltime difera si grosimea substratului in care sunt plantate. Dar atata timp cat sunt respectate o serie de specificatii tehnice, proiectele care au in vedere un acoperis verde pot cuprinde arbori, arbusti, plante perene sau gazon. Astfel se pot crea gradini care vor arata indentic cu cele plantate pe sol.

Cei care stau la bloc ar trebui sa ia in considerare amenajarea unui asemenea acoperis vedre. Care, pe langa faptul ca imbunatateste calitatea aerului, poate oferi si un spatiu de recreere.

Un acoperis verde reduce cantitatea de praf si nivelul de smog din atmosfera, si poate chiar proteja impotriva zgomotului exterior. Moleculele din sol capteaza si amortizeaza suntetele cu frecventa joasa iar vegetatia capteaza vibratiile cu frecventa ridicata.

Alte avantaj ale unui acoperis verde este acela ca imbunatateste izolatia cladirii, scazand temperatura din interior pe timpul verii. Stratul de plante si pamant absorb apa de ploaie, ajutand la managementul apei prin reducerea risipei.

Acoperisurile verzi reprezinta o structura de acoperis care este foarte eficienta din punct de vedere ecologic, un asemenea spatiu poate crea un habitat natural pentru animale si pasari. 

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole