Plantarea de toamna a pomilor fructiferi – 8 sfaturi pentru plantari eficiente

Toamna este anotimpul cel mai prielnic pentru plantarea pomilor fructiferi. Printre avantaje se numara si castigarea unor luni bune pana la prima productie fata de pomii plantati primavara. Conditiile principale ar fi ca materialul saditor sa fie de buna calitate si sa se respecte procedeele tehnice de plantare. Daca v-ati decis ce pomi sa plantati iata opt sfaturi pentru plantari eficiente:

Deschide Galeria

1. Cumparati puiet doar de la pepiniere sau puncte de vanzare autorizate. In aceasta perioada puteti gasi puieti de vanzare in piete, targuri sau chiar pe marginea soselelor. Acesti puieti fie se vor prinde, fie vor avea rod slab sau chiar deloc, sau puteti chiar sa va treziti ca ati cumparat cine stie de specie in locul celei dorite.

2. Verificati eticheta puietului. Acesta nu trebuie sa lipseasca de pe fiecare puiet in parte si trebuie sa contina informatii despre specie si soi.

3. Verificati radacinile puietului pentru a va asigura ca sunt sanatoase.

4. Nu cumparati puieti cu radacini taiate foarte scurt. Radacinile scurte nu asigura o buna hranire a plantei, aceasta riscand sa se usuce.

5. Coaja de pe radacini trebuie sa fie curata, fara urme de boli sau julituri, iar in zonele taiate sa aiba culoarea albicioasa. De radacinile bolnave va puteti da usor seama deoarece acestea au culoarea maronie-inchisa.

6. Pomisorii trebuie sa aiba intre unu si doi ani, cu cel putin doua-trei radacini laterale si cel putin un metru inaltime.

7. Tulpina puietului trebuie sa fie dreapta, fara julituri, urme de boli sau daunatori.

8. Cumparati puiet romanesc. Acesta este adaptat conditiilor de clima de la noi din tara, asa ca va rezista iernilor grele si verilor cu arsita specifice Romaniei.

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole