Bicicleta: un concept-bar fresh in centrul vechi din Bucuresti

Pe cand cautam idei interesante pentru un proiect de facultate am descoperit bicicleta. Nu, nu vehiculul pe doua roti, ci Bicicleta, concept-barul din Centrul Vechi. Acesta a fost inaugurat in 2012 si este un local destinat biciclistilor urbani dar nu numai si se situeaza la etajul al doilea al cladirii ce se afla la numarul 38 chiar pe strada Lipscani.

Deschide Galeria

Spatiul este mai exact o mansarda mai inalta ce are atat ferestre tipice unei mansarde cat si ferestre obisnuite ceea ce face ca localul sa fie extrem de luminos, un mare plus din punctul meu de vedere. Sincer va spun ca nu stii la ce sa te uiti mai intai cand intri. Prima impresie este aceea ca spatiul  are un puternic efect longitudinal ce te invita sa il parcurgi si sa il descoperi.

Predomina stilul industrial, pe jos este turnat beton elicopterizat iar peretii si grinzile sunt finisate cu beton aparent . Pentru a mai” indulci” putin acest aspect destul de dur al betonului, tavanul de mansarda a fost vopsit in albastru deschis. Dar nu asta e ceea ce diferentiaza Bicicleta de alte concept-baruri din Bucuresti, doar sunt atatea cu tema industriala. La Bicicleta interesant este mobilierul, acesta fiind realizat din componente de bicicleta recuperate, o parte din fosta fabrica Tohani (care a produs celebrele biciclete Pegas) iar cealalta parte au fost comandate din Marea Britanie si sunt din anii `30-`40. Trebuie sa mentionez ca mobilierul a fost realizat de Stefan, proprietarul barului, impreuna cu tatal sau. Doar scaunele si candelabrul au fost realizate de Vertigo Metal Design.

Ce mi-a placut cel mai mult la mobilierul lor este ca pe masura ce ma uitam mai atent mai descopeream vreo bucatica de bicicleta asamblata ingenios pe undeva. Scaunele sunt alcatuite din doua sei iar picioarele inca poarta emblema fabricii. Al doilea model de scaun are spatarul in forma de ghidon, mesele rotunde au drept cadru o roata, iar de pe stalpii de beton se apleaca ghidoane cu faruri de bicicleta montate in centru.

Barul este si el foarte lung, potrivit spatiului. Extremitatile acestuia sunt realizate din piele lucrata de Boohooho Leather Design, fiind inspirat din centurile cu scule folosite la depanari. Super ingenios mi s-a parut si suportul pentru picioare de la bar facut din zeci de ghidoane. Decoratiunea din spatele barului, bicicleta care se prelinge este tot ideea lui Stefan si a fost realizata din 3000 de piulite! In Bicicleta exista de asemenea si o zona de lounge de unde se poate admira candelabrul facut tot din faruri de bicicleta.

Citeste si: Alt Shift: un gastropub industrial chic in inima capitalei

Pe pereti se observa din loc in loc afise interesante, tot cu trimitere la tematica barului (spre exemplu chitante de la fabrica Tohani puse in rama) .Ca sa mai „indulceasca” un pic aceasta atmosfera industriala, designerii au decis sa aduca si lemn in amenajare, astfel barul si blatul meselor sunt facute din lemn de plop.

Amenajarea a fost realizata de Open Space Design (arh. Violeta Apostol, arh. Alina Turdean) dar dupa cum chiar ele sustin, a fost o colaborare permanenta cu proprietarii, barul devenind un mix de idei al fiecaruia. Stefan, proprietarul, se declara biciclist convins si evident ca barul este ca o mica oaza pentru cei ce adora bicicletele dar eu va spun ca nu trebuie sa stiti sa mergeti pe bicicleta ca sa puteti savura o cafea in Bicicleta. Asa ca am incalecat pe-o sa si ne vedem acolo!

Citeste si Modelier, o poveste veche in inima Bucurestiului

Pe specialistii de la DesignChapter ii puteti urmari si aici: www.designchapter.org

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole