fbpx

Casa Poporului: arhitectura unei istorii tacute

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Top 100 idei de amenajare de bucatarii moderne

Odata cu trecerea timpului, decorul unei case are nevoie...

7.000 de tone de otel,  5.500 de tone de ciment, 20.000 de tone de nisip, 1.000 de tone de bazalt, 900.000 mc de esente de lemn, 3.500 de tone de cristal, 200.000 mc de sticla, 1.000.000 mc de marmura alaturi de 2.800 de candelabre, 220.000 mp de covoare, 3.500 mp de piele. Toate acestea au luat forma Casei Poporului cu ajutorul a 200 de arhitecti si peste 20.000 de muncitori.

Deschide Galeria

Inainte de inceperea proiectului, s-au demolat cladiri de pe o suprafata de sapte kilometri patrati din zona cunoscuta drept Dealul Arsenalului si 40.000 de oameni au fost relocati pentru a face loc cladirii de 270 m lungime, 245 m latime si 86m inaltime. Ce au obtinut: locul 2 in lume in Cartea Recordurilor la categoria cladirilor administrative, dupa Pentagon, si locul 3 in lume din punct de vedere al volumului  (2.550.000mc), dupa piramida Quetzalcoatl si cladirea de asamblare de la Cape Canaveral.

In latura de est a cladirii exista Galeria de Onoare a Casei Poporului, o galerie de inspiratie brancoveneasca. Aceasta este un culoar lung de 150 m sectionat de usi culisante din stejar masiv. Bolta galeriei este sustinuta de 34 de coloane din marmura alba cu elemente decorative din marmura roz. Galeria este luminata cu ajutorul a 67 de lustre de cristal. Scarile spectaculoase din aceasta aripa a Palatului Parlamentului, zona refacuta de 5 ori, au trepte cu inaltimea de 14-16 cm, foarte joase, construite asa la indicatiile conducatorului care nu dorea sa oboseasca urcandu-le.

Sala cu cea mai mare inaltime din Casa Poporului este sala Alexandru Ioan Cuza. Plafonul se afla la 20m, iar suprafata incaperii este de peste 2.000mp. Sala se deschide printr-o logie catre Piata Constitutiei. Se pastreaza si aici influentele stilului Brancovenesc. Usile masive sunt incadrate in rame de marmura, iar plafonul este realizat cu ajutorul a sapte luminatoare.

La parter se afla si sala I.C. Bratianu, o incapere amenajata eclectic, amintind puternic de orientul antic, tavanul este acoperit cu foita din aur si este luminata de 12 candelabre din cristal. Din aceasta sala se face trecerea spre Sala Unirii prin cinci usi masive. In aripa vestica se poate vizita Muzeul National de Arta Contemporana care a fost deschis in anul 2004. 

Reclama

Articole noi

Imagini Bucatarii

(adsbygoogle = window.adsbygoogle ||...

Amenajare glam pentru un apartament de 105 mp din Bucuresti

Protagonistul povestei de astazi este un apartament cu trei...

Aspirator nazal bebe: cât de util este și de ce e bine să-l folosești

Fiecare părinte, din păcate, mai devreme sau mai târziu,...