Cum plantezi rucola in balconul sau gradina ta?

Ce este rucola? 

Deschide Galeria

Rucola este o planta comestibila originara din zona mediteraneana ce apartine familiei Crucifere. Denumirea locala a salatei de rucola este Voinicica, aceasta fiind foarte asemanatoare ca aspect cu frunzele de papadie. Rucola contine uleiuri de mustar si o concentratie ridicata de vitamina C, frunzele ei avand o aroma puternica, usor-amaruie. 

Daca nu este cultivata imediat dupa cresterea frunzelor, rucola va face flori alb-galbui, care mai tarziu vor da nastere semintelor ce pot fi folosite ulterior ca si condiment in bucatarie sau pot fi recoltate si plantate anul viitor. 

Rucola a devenit foarte populara in intreaga lume odata cu raspandirea bucatariei italiene. Nefiind o planta pretentioasa, plantarea acesteia si ingrijirea ulterioara se face relativ usor.    

Cum plantezi rucola in gradina?

Pentru ca nu este o planta pretentioasa, rucola se dezvolta foarte bine pe mai multe tipuri de sol. Cel mai prielnic este, totusi, un tip de sol bogat in nutrienti si humus, al carui PH se situeaza intre 6 si 7. 

Perioada optima de cultivare se va face in lunile de primavara si toamna, atunci cand temperaturile nu sunt nici foarte scazute, nici prea ridicate. Astfel, rucola poate rezista pana la temperaturi de -4 grade si +25 grade. 

Atunci cand plantezi rucola, te sfatuim sa lasi o distanta de 15-20 de centimetri intre rasaduri si aproximativ 3 centimentri intre plante. De asemenea, opteaza pentru ingrasaminte organice, care nu vor altera calitatea plantei. 

Cand recoltezi rucola?

Recoltarea se face la 40 de zile de la insamantare. Poti taia intreaga planta sau alege sa culegi doar frunzele. Daca iti doresti sa recoltezi mai multe sesiuni din acceasi planta, alege sa tai doar frunzele, care vor creste la loc in scurt timp. 

Cum cultivi rucola in jardiniera? 

Pentru o cultura redusa de rucola, poti alege sa folosesti seminte pe care le gasesti in magazine sau pe cele pe care le-ai pastrat din cultura anterioara.

Este foarte important sa pozitionezi jardiniera intr-o zona cu lumina naturala, caldura provenita din surse naturale si ferita de inghet. 

Cel mai potrivit pamant pentru semintele de rucola este cel afanat, proaspat udat dupa insamantare. 

Pentru ce utilizam rucola?

Pe langa gustul special care o face foarte apreciata in bucatarie, rucola este utilizata si in industria cosmetica sau in medicina datorita compusilor chimici cu rol de protectie impotriva tumorilor la san sau a cancerului de prostata.  

Sursa foto: pinterest.com

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole