Majoritatea bailor din apartamentele de la noi sunt spatii modeste cu 3,5 sau 4 metri patrati disponibili in care trebuie sa integram instalatiile sanitare, spatii de depozitare si uneori chiar si masina de spalat rufe. Ne trebuie un spatiu functional, dar care sa fie si placut amenajat.
Inainte de a incepe orice proces de renovare a baii tale apeleaza la profesionisti: viziteaza magazinele de specialitate, vorbeste cu un instalator, vezi ce gama de lavoare, baterii, cazi de baie sau cabine de dus exista pe piata. Dar cel mai important lucru este sa stabilesti bugetul. Cabinele de dus cu hidromasaj sunt minunate, insa si pretul este pe masura. E bine sa avem o abordare realista si sa consultam cat mai multe surse cu idei pentru amenajarea baii astfel incat sa ducem la bun sfarsit renovarea.
In 4 metri patrati sau mai putin, va fi greu sa conturam un anumit stil de amenajare. De altfel, designerii recomanda folosirea unui stil minimalist, cu putin mobilier, cu obiecte sanitare de dimensiuni adaptate marimii si formei spatiului din baie. Culori deschise, cu alb predominant, finisaje lucioase si mobilier adaptat, cu usi glisante sau sistem de rafturi deschise incastrat intr-o nisa.
Profesionistii ne recomanda de asemenea sa alegem produsele inainte de a turna sapa si a monta gresia si faianta. Selectati produsele in functie de masuratori si consultati un instalator care sa va sfatuiasca in privinta robinetilor si tevilor in cazul unor inlocuiri inerente renovarii.
Pentru o baie moderna, mizeaza pe un lavoar care se monteaza pe un blat. Poti alege o masca cu sertare in care sa depozitezi produsele de ingrijire si cele mai utilizate lucruri din baie. In cazul unei bai mici, poti incerca o varianta suspendata pentru a lasa impresia de mai mult spatiu la nivelul pardoselii.
In ceea ce priveste cada de baie alegerea finala trebuie sa fie un cumul intre aspect, confort, grad de rezistenta, usurinta de intretinere si cost. Dintre cele mai cunoscute este cada din acril; se intretine usor, isi pastreaza timp indelungat luciul, si se curata usor. In plus, se poate repara in caz de zgarieturi.
Spatiile slab iluminate par mai mici si mai intunecate. De aceea, acorda-i iluminatului din baie importanta cuvenita. Alege o lumina neutra, in jurul a 4500K (detaliu pe care il regasesti pe ambalajul becului). Corpurile incastrate cu un unghi amplu ajuta la crearea unor zone fara umbra. Sunt necesare minim 2 surse de iluminat: una generala care sa ilumineze toata incaperea si una in dreptul oglinzii pentru o buna vizibilitate.