fbpx

Patrunjelul – cultivare si utilizare

Cele mai citite

Excelenta amenajare a unui apartament de doar 37 metri patrati

Un apartament mic nu se amenajeaza atat de usor...

Locuinta din Timisoara – stilul scandinav in 35 de metri patrati

In incercarea noastra de a gasi locuinte din Romania...

Amenajare functionala intr-un apartament de 3 camere din Bucuresti

Secretul unei amenajari reusite consta in realizarea profesionista a...

Casute eco-friendly – 19 modele

In ultima vreme produsele eco-friendly au devenit o adevarata...

Patrunjelul este unul dintre condimentele specifice bucatariei romanesti. Este originar din Europa de Sud si Asia de Vest. Se cunosc doua tipuri de patrunjel: patrunjelul de radacina si patrunjelul de frunze. Prima varietate formeaza o radacina pivotanta puternica; se utilizeaza in primul rand radacina acestei plante. Radacina patrunjelului de frunze nu prezinta valoare alimentara, in schimb are un sistem foliar bogat, care se dezvolta incontinuu, chiar si in cazul taierilor regulate, de aceea aceasta varietate este cultivata pentru frunze. Are un continut bogat in vitamine, A, B si C.

Deschide Galeria

Cultivare

La noi in tara, patrunjelul se poate cultiva in orice regiune. Este o planta rezistenta la frig si umbra. Datorita cerintelor mici fata de lumina, se preteaza si pentru cultivare in timpul iernii. In momentul germinarii, necesita udare, dar mai tarziu aceasta lucrare nu este necesara. Se poate cultiva pe orice tip de sol, dar solurile cele mai bune sunt cele bogate in substante nutritive, compacte. Patrunjelul de frunze necesita un continut mai mare in azot, datorita sistemului foliar mai bogat.

Trebuie stiut faptul ca patrunjelul nu suporta cultivarea in monocultura, de aceea nu se va semana de doua ori in acelasi loc. Semanatul se face primavara devreme, intr-un sol pregatit in prealabil inca din toamna. Semanatul se poate realiza si direct in camp, la o distanta intre randuri de 25 de cm si la o adancime de 2-3 cm, incepand din luna martie. Germinatia semintelor dureaza destul de mult, chiar si trei-patru saptamani, de aceea se recomanda pregerminarea semintelor in apa calduta. Patrunjelul se poate semana si in ghivece sau ladite. Daca dorim sa avem frunze proaspete si in timpul iernii, il putem cultiva si pe pervazul ferestrei. Semanatura se va uda abundent si se va evita uscarea solului.

Iata si un tutorial video despre plantarea patrunjelului

Utilizare

Cea mai importanta lucrare de ingrijire este combaterea buruienilor. La patrunjelul de frunze, recoltarea se poate face esalonat, pe toata perioada de vegetatie. La taierea frunzelor nu se vor taia frunzele din interior, pentru a nu impiedica continuarea cresterii. De la patrunjelul de radacina se consuma atat radacina, cat si frunzele.

Patrunjelul de frunze se consuma in special in stare proaspata, dar isi pastreaza aroma si sub forma uscata. Pe cat posibil, se va evita fierberea, pentru ca astfel scade semnificativ continutul in vitamine; la mancare se adauga chiar inainte de servire. Varietatea cu frunza creata se foloseste si ca planta ornamentala, dar este indicat si pentru ornarea salatelor si platourilor.

Articol publicat in cartea Gradina de mirodenii, Editura Casa

Reclama

Articole noi

De ce este bine să verifici centrala termică și instalația înainte de începerea sezonului rece?

Centrala termică îți oferă tot confortul de care ai...

Tipuri de canapele și calitățile lor

Canapele sunt una dintre cele mai importante piese de...

Amenajare apartament de trei camere – mult lemn si accente puternice de culoare

Situat intr-un bloc nou din zona de nord a...

Ce mobilă living este potrivită pentru spațiul casei tale?

Decorezi un living nou sau vrei să îți înlocuiești...

Tipuri de sobă din care poți alege varianta potrivită pentru casa ta

Confortul oferit de o temperatura adecvată este urmărit de...