Patrunjelul – cultivare si utilizare

Patrunjelul este unul dintre condimentele specifice bucatariei romanesti. Este originar din Europa de Sud si Asia de Vest. Se cunosc doua tipuri de patrunjel: patrunjelul de radacina si patrunjelul de frunze. Prima varietate formeaza o radacina pivotanta puternica; se utilizeaza in primul rand radacina acestei plante. Radacina patrunjelului de frunze nu prezinta valoare alimentara, in schimb are un sistem foliar bogat, care se dezvolta incontinuu, chiar si in cazul taierilor regulate, de aceea aceasta varietate este cultivata pentru frunze. Are un continut bogat in vitamine, A, B si C.

patrunjel cultivat si taiat
Deschide Galeria

Cultivare

La noi in tara, patrunjelul se poate cultiva in orice regiune. Este o planta rezistenta la frig si umbra. Datorita cerintelor mici fata de lumina, se preteaza si pentru cultivare in timpul iernii. In momentul germinarii, necesita udare, dar mai tarziu aceasta lucrare nu este necesara. Se poate cultiva pe orice tip de sol, dar solurile cele mai bune sunt cele bogate in substante nutritive, compacte. Patrunjelul de frunze necesita un continut mai mare in azot, datorita sistemului foliar mai bogat.

Trebuie stiut faptul ca patrunjelul nu suporta cultivarea in monocultura, de aceea nu se va semana de doua ori in acelasi loc. Semanatul se face primavara devreme, intr-un sol pregatit in prealabil inca din toamna. Semanatul se poate realiza si direct in camp, la o distanta intre randuri de 25 de cm si la o adancime de 2-3 cm, incepand din luna martie. Germinatia semintelor dureaza destul de mult, chiar si trei-patru saptamani, de aceea se recomanda pregerminarea semintelor in apa calduta. Patrunjelul se poate semana si in ghivece sau ladite. Daca dorim sa avem frunze proaspete si in timpul iernii, il putem cultiva si pe pervazul ferestrei. Semanatura se va uda abundent si se va evita uscarea solului.

Iata si un tutorial video despre plantarea patrunjelului

Utilizare

Cea mai importanta lucrare de ingrijire este combaterea buruienilor. La patrunjelul de frunze, recoltarea se poate face esalonat, pe toata perioada de vegetatie. La taierea frunzelor nu se vor taia frunzele din interior, pentru a nu impiedica continuarea cresterii. De la patrunjelul de radacina se consuma atat radacina, cat si frunzele.

Patrunjelul de frunze se consuma in special in stare proaspata, dar isi pastreaza aroma si sub forma uscata. Pe cat posibil, se va evita fierberea, pentru ca astfel scade semnificativ continutul in vitamine; la mancare se adauga chiar inainte de servire. Varietatea cu frunza creata se foloseste si ca planta ornamentala, dar este indicat si pentru ornarea salatelor si platourilor.

Articol publicat in cartea Gradina de mirodenii, Editura Casa

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole