Tot ce trebuie sa stii despre lalele cum trebuie sa le plantezi si sa ai grija de ele

Lalele sunt ușor de cultivat și le vedem primăvara pretutindeni, însă Olanda rămâne în continuare țara lalelelor și poate iubitorii de istorie își aduc aminte că în anul 1634 un bulb de lalea era mai valoros decât o casă. Bulbii de lalea erau foarte apreciați la acea vreme și chiar au stârnit o frenezie la licitații, asta până când piața s-a prăbușit în anul 1637. Din fericire, lalelele au astăzi un preț mult mai rezonabil și sunt răspândite în grădinile celor pasionați de flori. În nenumărate culori, papagal, Triumf, Rembrandt, crețe, balerine sau ciufulite, înalte sau pitice, lalelele sunt de nelipsit în perioada primăverii.

Deschide Galeria

SUMAR:

  • Cum alegem bulbi sănătoși de lalea?
  • Când se plantează și când înfloresc lalelele?
  • Cum se plantează lalelele?
  • Cum să ai grijă de lalele după plantare?
  • Se pot planta lalelele în ghivece?
  • Tăierea lalelor pentru buchete
  • Concluzii
  • Resurse despre „Tot ce trebuie să știi despre lalele – cum trebuie să le plantezi și să ai grijă de ele”

 

Foarte multe persoane se întreabă dacă lalelele sunt anuale sau perene. În țara noastră, lalele sunt perene, dar în multe alte țări, lalelele sunt considerate anuale. Din perspectivă botanică, lalelele sunt perene, deci nu trebuie scoase din pământ așa cum este necesar în cazul gladiolelor, a tuberozelor sau a daliilor. Totuși, an de an, scade capacitatea bulbului de a produce flori. Prin umare, mulți grădinari fie scot o dată la cinci ani bulbii de lalea din pământ și le schimbă amplasarea, fie plantează alți bulbi noi în fiecare toamnă. În general, dacă observați că bulbii nu vă mai oferă lalele viguroase în fiecare primăvară, încercați să plantați bulbi noi, conform almanac.

 

Cum alegem bulbi sănătoși de lalea?

Bulbii de primăvară, așa cum sunt lalelele, au deja un embrion ascuns în interior, embrion care așteaptă să crească. Atunci când alegeți bulbi de lalele, asigurați-vă că sunt fermi și cu o circumferință cât mai mare. Evitați acei bulbi moi, mucegăiți, putreziți sau care nu au coajă. Cel mai bine este să cumpărați bulbi de lalele la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie, dar așteptați să îi plantați până la mijlocul toamnei. Uneori, dacă iarna este blândă, puteți planta bulbii de lalele chiar și la începutul lunii decembrie. Lalelele sunt atât de dornice să crească încât, dacă le plantați prea repede, vor face frunze imediat, frunze care vor îngheța pe timpul iernii. Din acest motiv, bulbii de lalele se depozitează în pungi de hârtie, nu din plastic, și se vor pune într-un loc răcoros până la momentul plantării.

Când vine vorba de lalele, este esențială îngrijirea și depozitarea corespunzătoare a bulbilor înainte de plantare. Dacă aveți spațiu suficient, puteți depozita bulbii de lalele în sertarul de jos al frigiderului. Totuși, aveți grijă ca în frigider să nu aveți mere sau alte fructe. Merele și bananele degajă gaz etilenic, care ajută la coacerea fructelor, dar ucide mugurul de flori din interiorul oricărui bulb. Dacă nu aveți loc în frigider, în niciun caz nu puneți bulbii de lalele în congelator, deoarece îi veți distruge. În schimb, puteți depozita bulbii de lalele într-o zonă răcoroasă, bine ventilată, cum ar fi într-o cămară, un garaj neîncălzit sau o magazie, conform gardeningknowhow

 

Când se plantează și când înfloresc lalelele?

Bulbii de lalele se plantează cel mai bine toamna, înainte ca pământul să înghețe. Plantând soiuri de lalele cu perioade diferite de înflorire, puteți avea lalele înflorite de la începutul și până la sfârșitul primăverii. Unele soiuri sunt foarte potrivite pentru a fi forțate să înflorească în interior, în timp ce majoritatea sunt excelente ca flori tăiate. Florile de lalele sunt de obicei în formă de cupă cu trei petale și trei sepale. S-ar putea spune că există câte o lalea pentru fiecare decor, de la lalelele pitice specifice zonelor împădurite și până la lalele mari, care sunt potrivite pentru paturile de flori ale grădinilor florale. Florile verticale pot fi simple sau duble și pot varia în formă, de la cupe simple, cupe crețe, cupe ciufulite și până la cupe cu forme mai complexe.

În mod normal, lalelele încep să iasă din sol în luna martie. Dacă vremea blândă de iarnă determină o creștere prematură, pericolul nu este atât de mare pe cât pare. Lalelele, precum și narcisele, sunt destul de tolerante și înfruntă aceste temperaturi reci. Dacă temperaturile de iarnă revin, atunci creșterea lor va fi întârziată. Zăpada este de un mare ajutor, deoarece descurajează creșterea suplimentară și protejează frunzele de frigul extrem, conform almanac.

 

Cum se plantează lalelele?

Este foarte ușor să plantați lalele în grădină. Alegeți un loc însorit, cu un drenaj bun. Lalelele nu vor crește bine la umbră și vor putrezi în sol umed. Pregătirea solului este pasul cel mai important pentru plantarea lalelelor. Săpați zona de plantare până la o adâncime de aproximativ 30 de centimetri, după care îmbunătățiți pământul de grădină cu compost sau gunoi de grajd. Puteți adăuga în groapa de plantare și îngrășământ granular de tip 5-10-5 sau 5-10-10 pentru a susține creșterea bulbilor. Amestecați pământul de grădină cu compostul și cu îngrășământul, după care puteți săpa cu ușurință găurile individuale pentru fiecare bulb. Fiecare gaură ar trebui să fie de trei ori mai adâncă decât bulbul de lalea.

Pentru un efect estetic minunat, bulbii se plantează în grupuri de câte zece, lăsându-se o distanță de 5 cm între bulbi. Puneți bulbul de lalea în groapa de plantare astfel încât capătul ascuțit să fie orientat în sus. Nu vă faceți griji dacă ați pus și bulbi cu capul în jos, ei vor înflori oricum, doar că va dura mai mult sau este posibil ca florile să nu fie la fel de înalte. După plantarea bulbilor, udați pământul bine și acoperiți zona cu un strat de mulci, de scoarță decorativă sau cu frunze uscate pentru a-i proteja, conform gardeningknowhow

 

Cum să ai grijă de lalele după plantare?

Potrivit specialiștilor, bulbii de lalele vor prospera în aproape orice tip de sol care prezintă un drenaj rezonabil. În timpul perioadei de creștere, lalelelor le place umiditatea, dar rădăcinile nu trebuie să băltească în apă. De asemenea, aveți grijă să nu hrăniți lalelele în timpul sezonului de creștere, deoarece vor tinde să se înalțe foarte mult, să se subțieze și să se lungească după lumină. Atunci când bulbii de lalele nu produc flori sau nu intră deloc în vegetație, cel mai probabil melcii au deteriorat bulbii. Din acest motiv, este recomandat să aplicați un lichid repulsiv imediat după plantare și să repetați aplicarea la intervale lunare până când plantele cresc deja foarte bine. După ce lalelele au înflorit, îndepărtați florile moarte și lăsați planta să moară înainte de a scoate bulbul din pământ. Astfel, veți permite bulbului să se aprovizioneze cu apă și cu alimente, pentru a produce flori și în anul viitor. Este important ca lalelele să fie lăsate să se ofilească complet – atât flori cât și frunze- înainte de a fi toaletate și, eventual, scoși bulbii din pământ.

Când vine vorba de scoaterea bulbilor de lalea din pământ, există mai multe variante. În țara noastră, lalelele sunt considerate perene, deci nu trebuie scoase obligatoriu din pământ. Totuși, este posibil să constatați că al doilea an și următorii ani nu sunt la fel de productivi ca primul an, în funcție de locul în care lalelele sunt plantate în grădină. Cât de bine va înflori laleaua după înflorirea din primul an este influențat de umbră, de drenaj și de adâncimea de plantare. Dacă observați că lalelele nu mai înfloresc la fel de spectaculos, atunci puteți scoate bulbii din pământ și să îi replantați în toamna următoare. Pe de altă parte, există și mici specii de lalele, precum și hibrizii Darwin care se naturalizează ușor și pot fi lăsate în pământ, de la un an la altul, unele specii având abilitatea de a se autoînsămânța, conform https://www.youtube.com/watch?v=LejDnKQpSL0.

 

Se pot planta lalelele în ghivece?

Lalelele pot fi plantate în ghivece și în jardiniere, cu condiția să urmați câteva principii de bază. Protejați recipientele de înghețul sever, în special atunci când înghețul este însoțit și de vânturi puternice. În astfel de perioade, cel mai bine este să depozitați recipientele într-o magazie, o căsuță de grădină sau într-un garaj. Este foarte recomandat ca înainte de depozitarea într-un astfel de spațiu să înfășurați recipientele într-un sac textil. Este esențial ca în perioadele secetoase din sezonul de creștere să udați suficient lalelele. În caz contrar, veți obține flori înghesuite și care nu se dezvoltă armonios, conform flowerpowerdaily

 

Tăierea lalelelor pentru buchete

În primul rând, este indicat să nu amestecați niciodată lalelele și narcisele în același buchet. Sau, dacă doriți numaidecât să le amestecați, mai întâi puteți pune narcisele într-un recipient separat cu apă timp de 12 ore. Motivul este acela că narcisele excretă latex din tulpini, ceea ce va scurta durata de viață a lalelelor. După trecerea celor 12 ore, puteți amesteca narcisele și lalelele, cu condiția să nu scurtați din nou tulpinile narciselor. De asemenea, pentru a asigura lalelelor o durată lungă de viață în vază, este recomandat să tăiați tulpinile de lalele în diagonală, apoi să înfășurați cele două treimi superioare ale florilor în ziar, după care să le puneți în apă rece timp de o oră sa două. Apoi, tăiați tulpinile la lungimea dorită și lalelele vor avea o durată de viață de cel puțin o săptămână în vază. Lalelele arată cel mai bine într-o vază înaltă, cu un design simplu. Trebuie să știți că niciunul dintre remediile casnice nu poate prelungi viața florilor tăiate, nici bicarbonatul de sodiu, nici aspirina și nici mierea de albine. Ceea ce funcționează cu adevărat, dovedit din punct de vedere științific, sunt aditivii comerciali de la florării.

Ceea ce mai trebuie să știți este că lalelele continuă să crească atunci când sunt puse în apă, chiar și cu un centimetru. Acesta este motivul pentru care tind să se aplece. Ele sunt, de asemenea, fototrope, ceea ce înseamnă că se vor lungi după lumină. Așadar, țineți lalelele tăiate departe de lumina directă a soarelui. În cele din urmă, lalelele au nevoie de o cantitate bună de apă, așa că adăugați apă proaspătă zi de zi. Totuși, în a patra zi, înlocuiți toată apa din vază, pentru a menține apa proaspătă și pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor, conform flowerpowerdaily

 

Concluzii

Olanda produce în continuare cele mai multe lalele din lume și exportă anual peste 3 miliarde de bulbi. De fapt, foarte multe persoane folosesc denumirea de „lalele olandeze”, însă și California este un producător popular de lalele și chiar organizează propriul festival al lalelelor. Din punct de vedere istoric, cultivarea lalelor a început în Imperiul Otoman, unde au fost crescute numeroase tipuri de lalele. În anii 1500, lalelele erau cultivate pe scară largă în Turcia și, datorită asemănării lor cu „tulbend”, adică turbanul tradițional purtat de bărbații turci, erau numite tulipan. În cultura turcă, lalelele erau un simbol al paradisului pe pământ și aveau aproape un statut divin. În rândul poporului persan, laleaua era un dar din partea iubitului pentru iubita sa și, oferindu-i o lalea, el îi transmitea mesajul „Ca roșeața acestei flori, mă aprind de dragoste.” În Olanda, laleaua amintea de faptul că viața este scurtă și că trebuie să trăim în prezent pentru a ne bucura de frumusețea sa.

Datorită popularității acestei flori atât de iubite, există mai multe festivaluri de lalele, inclusiv în Olanda, Spalding, Anglia și Elveția. În SUA se desfășoară „Festivalul Tulip Time” din Holland, apoi „Festivalul de Lalele Skagit Valley” din Valea Skagit, Washington, „Festivalul Tulip Time” din Pella, Iowa și Festivalul canadian al lalelelor din Ottawa, Canada, conform flowerpowerdaily

 

Resurse despre „Tot ce trebuie să știi despre lalele – cum trebuie să le plantezi și să ai grijă de ele”

https://www.almanac.com/plant/tulips
https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/bulbs/tulips/tulips-care-and-tulip-planting-tips.htm
https://www.youtube.com/watch?v=LejDnKQpSL0.
https://flowerpowerdaily.com/how-to-grow-and-care-for-tulips/

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole