Restaurant Zama – O reinterpretare moderna a stilului traditional transilvanean

In ultima perioada am scris mai mult despre localuri din Bucuresti asa ca ne-am gandit sa diversificam putin si ne-am indreptat atentia spre Transilvania. Clujul are cateva localuri cu care se poate mandri. Printre ele este si Zama, acesta este o reinterpretare moderna a stilului traditional transilvanean. Mai multe am incercat sa aflam de la designerul Cosmin Todor, el este cel care s-a ocupat atat de partea ce tine de concept cat si de executia proiectului Zama.

Deschide Galeria

Care este conceptul restaurantului Zama? 

Totul pleaca de la aceeasi idee pe care o regasim si in nume: simplitate. Zama e o combinatie de lucruri intre modern si traditional, intre industrial si elegant, intre metal si lemn, intre vechi si nou.

Practic, designul este unul al contrastelor, cu o pendulare intre elemente calde, aproape clasice (frontul barului) si elemente reci, aproape de industrial (retro barul si coloanele metalice), intre elemente vechi traditionale (farfuriile din gospodariile taranilor din Ardeal) si obiecte moderne (corpurile de iluminat), intre nuantele de albastru rece si nuantele calde de lemn, intre brut, rugos (caramida, pereti rasi) si neted, reflexiv (oglinzi, sticla, alama).

Toate acestea impreuna reusesc sa exprime ceva foarte simplu: un loc in care sa se simta bine toata lumea, toate categoriile sociale, etnice, intelectuale.

Cat au durat lucrarile de amenajare?

Au durat destul de mult deoarece procedurile de implementare a proiectului au fost complexe. A fost nevoie mai intai sa recuperam identitatea spatiului, pierduta de-a lungul timpului in urma diferitelor amenajari,  si abia mai apoi, pe acest suport, sa construim conceptul Zama.

Spre exemplu, peretii au fost curatati pana in profunzime de toate straturile de zugraveala astfel incat sa se vada primul strat. Iar peretii de caramida nu au fost decopertati, ci sunt construiti special tocmai pentru a avea elementul acesta de caramida natur atat de indragit de clujeni.

Ce materiale ati folosit?

Lemn, metal, alama, ceramica, sticla transparenta, sticla reflexiva, piele naturala, caramida, materiale cu care lucrez aproape tot timpul.

De unde ati cumparat mobila si celelalte elemente de decor?

Mobila este facuta la comanda de catre firma Empero, cei care de altfel ne-au livrat si scaunele, usile de Terminus, iar partea metalica de Feromatic. Corpurile de iluminat sunt de la Luxline. Elementele de decor traditionale, precum si doua piese de mobilier, au fost colectionate cu ajutorul culegatorului de retete traditionale Mircea Groza, care este si consultant pe partea de meniu.

Cum ati descrie stilul amenajarii?

Nu stiu daca ii pot da o definitie clara, dar va pot spune ca este o aducerei prezent a stilului traditional transilvanean.

Ce influente ati avut?

La cat de multe surse de inspiratie folosesc chiar mi-ar fi greu sa ma opresc asupra catorva. Mai degraba as spune ca este un mix de elemente care imi sunt dragi.

Asadar daca aveti drum prin Cluj Zama este una locatiile care ar trebui vizitate. Aici, intr-un decor traditional transilvanean puteti sa incercati bucataria locala cu preparate care sigur vor fi pe placul dumneavoastra.

Sursa foto facebook.com via ZAMA

Te-ar putea interesa

Cele mai citite articole