Ne aflam in toiului lunii mai, explozia de verdeata din jurul nostru este coplesitoare, iar de fiecare data cand iesim in natura ramanem uimiti de parfumurile si culorile plantelor. Sentimentul acela placut de inceput de vara ne umple de optimism si de buna dispozitie. Dar ce-ar fi daca am profita mai mult de momentele petrecute in mijlocul naturii si am trece cumva la un alt nivel? Cum putem face asa? Culegand flori care ulterior vor fi folosite la prepararea unor bauturi racoritoare. Iata trei exemple pe care, atunci cand le vom pronunta, vor produce acel efect numit „a-ti lasa gura apa”: trandafirata cu miere si lamaie, siropul din petale de mac si socata.
Colaboratoarea noastra Mona Petre, de la blogul Ierburi Uitate, ne va oferi cateva informatii despre trandafirata cu miere si lamaie si siropul din petale de mac. Acestea sunt niste bauturi savuroase care au la baza plante care infloresc in aceasta perioada. Iar la finalul articolului va vom prezenta si modul de preparare al socatei.
Trandafirata cu miere si lamaie
„Tot ce aveti nevoie pentru a prepara aceasta bautura sunt urmatoarele:
- un borcan incapator cu apa proaspata de fantana sau izvor (eu am folosit unul de opt litri). Puteti folosi si apa plata, dar nu recomand apa de la robinet, deoarece contine clor si impiedica desfasurarea procesului de fermentatie;
- 800 de grame de miere;
- doua lamai;
- 12-14 flori de trandafir (uscate sau nu).
Pasul 1. Spalati bine petalele proaspete. Daca va ganditi sa puneti petale la uscat, aveti grija sa le spalati inainte de-a le intinde pe hartie. Este necesar sa le lasati cateva zile la umbra, amestecandu-le cu mana zilnic, incat sa nu putrezeasca si sa se usuce uniform. Apoi le puteti depozita in saculeti sau cutii si le puteti folosi oricand in saptamanile care urmeaza.
Pasul 2. Adaugati in borcan petalele, sucul de la lamaile stoarse, mierea si turnati apa cat sa se acopere totul. Lasati acest amestec la macerat pentru o zi.
Pasul 3. A doua zi umpleti borcanul cu apa si acoperiti cu o farfurioara (nu capac), incat continutul borcanului sa poata respira. Lasati-le la fermentat cam trei zile (pana veti observa ca petalele si-au pierdut culoarea), amestecand de doua ori pe zi cu o lingura de lemn.
Pasul 4. Strecurati trandafirata printr-o sita sau tesatura si turnati-o in sticle cu capac, pe care le puneti la rece.”
Sirop din petale de mac
„Aceasta reteta veche este inca de actualitate in Turcia, unde se gaseste de cumparat prin pravalii, dar multi il fac si acasa. Ei numesc acest sirop gelincik serbeti. Altii care il mai fac cu drag sunt la celalalt capat al Europei. Este vorba de francezi, care ii spun sirop de coquelicot.
Unii il fac cu apa fiarta si apoi indulcita, pana se ingroasa. Altii il pun vreo doua zile la macerat in apa rece, apoi ii adauga miere sau zahar dupa gust. Si tot dupa gust cantitatile variaza. Mai multe petale, inseamna o aroma mai intensa.
Nu va trebuie decat doua-trei maini de petale (de la care se indeparteaza partea neagra, considerata de multi toxica), zeama de la o lamaie, apa (mai multa sau mai putina in functie de consistenta pe care o doriti) si indulcitorul preferat in cantitatea care va satisface.
Noi avem campurile pline de maci rosii (Papaver rhoes), inclusiv de asa zisii maci de gradina (Papaver somniferum), a caror cultivare este reglementata prin lege si restransa la o mana de agricultori cu dispensa speciala. Oficial, nu putem planta si nici comercializa seminte de mac de gradina fara niste aprobari.
Poate aceasta reticenta fata de macul de gradina este motivul pentru care nu prea ne-a prins nici acest obicei de-a folosi superbele petale de mac de camp, care au un parfum aparte si care coloreaza siropul intr-un rosu puternic, frumos.”
Socata
Dintre toate cele trei bauturi, socata este cea mai populara. Aceasta se prepara foarte usor. Sa zicem ca vreti sa preparati aproximativ opt litri de socata, pentru asta aveti nevoie de:
- un borcan de zece litri;
- 10-15 flori de soc;
- un kilogram de miere;
- doua-trei lamai;
- opt litri de apa de fantana sau de apa plata.
Pasul 1. Se spala florile de soc, se scutura de apa si se pun pe fundul borcanului.
Pasul 2. Se adauga mierea, sucul de lamaie si cojile taiete felii.
Pasul 3. Se pune apa cat sa acopere ingredientele, dar fara a umple borcanul, si se lasa pana a doua zi la macerat.
Pasul 4. A doua zi se umple borcanul cu apa rece si se amesteca. Se acopera borcanul si se mai lasa doua-trei zile intr-un loc cald si insorit.
Pasul 5. In fiecare zi lichidul, va trebui amestecat. Gustati din el din cand in cand, iar cand ajunge la aciditatea dorita, strecurati socata si puneti-o in frigider.
Suntem siguri ca v-am starnit interesul cu aceste minunate retete, in acest caz nu va ma ramane decat sa le puneti si in aplicare.