Povestea Casei va invita astazi in casa unui cuplu care transpune si in viata reala simbioza din viata artistica – Olivia Nitis este curator, iar Ciprian Ciuclea este artist vizual.
Impreuna, locuiesc intr-un apartament care te duce cu gandul inca de la intrare la o galerie de arta contemporana, in care lucrarile unicat pun in valoare spatii destinate in acceptiunile clasice strict utilitatii.
"Locuim in acest apartament de 1 an si cateva luni. Ne-a atras in mod deosebit arhitectura cladirilor din complex si compartimentarea foarte aproape de gustul nostru minimalist. Apoi pentru noi a jucat un rol important amplasarea complexului langa padure si faptul ca este o constructie cu geamuri mari – pentru inundarea incaperilor de lumina – si cu terase generoase. Spatiul exterior este la fel de important ca cel interior, iar aici poti fi cu adevarat in armonie cu natura", spune Olivia despre locuinta lor din complexul rezidential Felicity.
"Inca de la inceput am gandit spatiul ca o galerie locuita, cu elemente de mobilier unicat si insertii minimaliste din instalatiile mele de sunet sau lumina. Sunt cateva lucrari de mari dimensiuni, cu impact vizual puternic: o lucrare din proiectul “Identitate scanata” prezentat in Germania in 2010 – "Ultra Giclee" – print montat pe aluminiu si “Val linistit” – imagine dintr-un performace filmat realizat in Portugalia in 2009. Acestea sunt completate de lightbox-uri cu problematizari medicale, fotografii cu interventii ulterioare, parti din cercetarile mele legate de relatia artei cu stiinta, tuburi de neon sau emitatoare laser montate in spatiul de lucru", povesteste Ciprian Ciuclea.
"Suntem primii locuitori ai apartamentului care a mai necesitat investitii la nivel de parchet si mobilier. A trebuit sa gandim foarte bine amenajarea avand in vedere suprafetele generoase. In prima faza, investitia minima a fost de aproximativ 5000 euro, cifra care a mai crescut in timp in functie de nevoile ulterioare. Cu exceptia catorva piese Ikea si Kika, majoritatea pieselor au fost fie regandite, fie realizate tip custom-made, devenind astfel obiecte unice. Sunt piese de arta, parti componente ale unor proiecte realizate de Ciprian, iar acestea au devenit piese cu dubla functie: artstica si utilitara. Ma gandesc la tablia de pat care este un obiect artistic sau la asa-zisa comoda tv, care este o piesa dintr-o instalatie de sunet si care este folosita ca aparat cu boxe. Acestea sunt, prin urmare, mai mult decat piese de mobilier", completeaza Olivia Nitis.
Spatiul deschis este dominat de mobilierul alb cu mici accente de gri beton si lumina directionata. Ciprian descrie lucrarea care tine loc de clasica comoda TV: "In living am plasat un obiect de mari dimensiuni, parte a proiectului “Eroziune – dupa teoria derivei continentelor”, acesta fiind de fapt un emitator de sunet, cu design, dar si cu executie proprie".
Bucataria casei a fost gandita tot ca un spatiu personalizat in care nu te intalnesti cu gresia sau cu faianta clasica pentru perete, ci cu o vopsea de interior gri cu striatii de beton, conceputa pentru pereti decorativi si care protejeaza peretele de apa. Designul mobilierului poarta semnatura celor doi si a fost executat de o firma din afara Bucurestiului.
Atelierul lui Ciprian este un spatiu deosebit, unde l-am rugat sa ne fie ghid: "Aici sunt computerele, numeroase elemente de tehnologie foto si video, telescopul, arhiva de lucrari si multe altele, desi este un spatiu relativ mic. Ideea de integrare a zonei de lucru in propria casa este o solutie de gestionare eficienta a timpului, mai ales pentru o persoana dinamica care cauta si gandeste permanent si nu este dependenta de un perimetru dedicat. Atlasul geografic este tiparit la Viena in secolul XIX si este o piesa rara, complexa, plansele fiind in totalitate litografiate. Microscopul si telescopul sunt doua elemente importante atat in viata mea profesionala cat si in cea privata. Fie ca ma ocup de astro-fotografie sau de investigarea microuniversului, ele sunt utile in modul meu de a ma relationa cu spatiul. Ma obsedeaza spatiul deschis si ma delimitez de tot ceea ce inseamna ingradire artificiala sau obturare vizuala. Intimidatea si protectia rezolvate prin constructia unor garduri sunt rezultatul unui anumit tip de civilizatie cu care noi (eu si Olivia) nu ne identificam."
Intregul concept al apartamentului subscrie relatiei alb-gri, foarte prietenoasa cu lumina. Olivia ne ofera mai multe detalii legate optiunile de design interior ale spatiului lor personal: "Din fericire, avem gusturi comune si nu a existat niciodata vreo nepotrivire in acest sens. Spatiul este fluid, cu putine usi, punctat cromatic de nucleele verzi cu plante de interior. Pe langa orhidee, avem un maslin in jurul caruia s-a construit un obiect, tip banca sau loc de relaxare. In acest moment cred ca este locul cel mai drag noua. Am cautat diverse variante de interior cu copac built-in, conceptul de gradina inerioara sau copac interior fiind extrem de fascinant si cultivat in arhitectura contemporana cu precadere in spatii gandite pentru astfel de integrari".
Casa celor doi iubitori de arta este un proiect self-curated – este un spatiu confortabil la granita dintre utilitar si artistic. Lucrarile de arta sunt selectate si plasate cu grija pentru a le lasa loc sa respire. Din pacate, spre deosebire de spatiul generos al unei galerii dedicate, casa nu permite exounerea tuturor lucrarilor detinute de cei doi. Cu toate acestea, a fost gasita o solutie – schimbarea lor din timp in timp. In asa fel, perspectiva se modifica, iar casa capata alte valente. "Majoritatea lucrarilor ii apartin lui Ciprian, insa avem si alti artisti (prezenti prin lucrari obiect, desen, pictura sau fotografie) precum Irina Broboana, Marilena Preda-Sanc, Simona Dobrescu, Cristina Garabeteanu, Ciprian Paleologu, Desa Vlahutin, Dan Piersinaru, Sorin Oncu, Radu Buriac, Gabi Stamate, Valeriu Schiau, Moises Yagues", adauga Olivia Nitis.
Una dintre lucrarile din bucatarie care ii apartine unui artist grafician din Timisoara, Radu Buriac, a fost expusa in cadrul in una dintre editiile Bienalei de Gravura Experimentala (IEEB) – eveniment organizat chioar de Olivia si de Ciprian- si face parte dintr-un concept mai larg legat de consumerism."For sale"este o serigrafie pe hartie (sac de aspirator) si plexiglas negru.
Cateva lucrari au fost plasate singular pentru a marca relatia cu spatiul. Un astfel de exemplu este printul de mari dimensiuni al lui Ciprian din spatiul de dining, care poate fi vazut din mai multe unghiuri – dinspre living sau dinspre terasa.
Pe peretele din dreptul mesei de dining sunt doua neoane imprimate cu cerneala de gravura completate de tije verticale de bambus. Neoanele pot fi aprinse si sunt adesea aprinse seara, atunci cand este nevoie de o lumina nu foarte intensa, dar suficienta pentru a cina intr-o atmosfera placuta.
Convingerea Oliviei este ca cel mai important aspect al unei case este viata din ea -"ceea ce o insufleteste este materia vie. Un spatiu fara energie activa este un spatiu mort. Confortul maxim este dat de relatia de identitate dintre spatiul locuit si cel care il locuieste. Din acest punct de vedere, cred ca suntem privilegiati, pentru ca am avut sansa de a gasi un astfel de spatiu pentru a-l personaliza dupa gandirea noastra".
In balconul casei se rasfata la soare mini-colectia de cactusi a lui Ciprian – "De la 10 ani cultiv cactusi. Ma fascineaza austeritatea lor, cu explozii florale efemere si cu anduranta lor demonstrativa de lupta cu mediul in tacere. Colectia intreaga se afla la Timisoara, iar in apartament au fost aduse doar cateva exemplare".
Cand vine vorba despre planuri de viitor in materie de design interior, Ciprian marturiseste ca vede casa "ca pe un work in progress. Nu am neaparat un loc preferat aici. Gandesc spatiul ce pe un camp deschis care isi modifica permanent parametrii in functie de miscare si lumina".