Compartimentarile apartamentelor nu sunt intotdeauna pe masura nevoilor locatarilor. Asta a simtit si aceasta tanara cu spatiul de 43 metri patrati pe care tocmai il achizionase si de aceea a decis sa apeleze la ajutorul designerului Anna Modjaro pentru a gasi impreuna solutiile optime.
In configuratia existenta, de apartament cu o camera, nu exista o functiune dormitor pe care tanara si-o dorea foarte mult. Avea nevoie si de spatii de depozitare eficiente, dar si de o zona de socializare pentru prieteni. Una din variantele propuse de designer a fost integrarea balconului tip logie in perimetrul locuibil, mai exact in cel al bucatariei si eliminarea peretelui care separa cele doua incaperi (vezi schita din galerie). Dupa ce au primit si autorizatiile necesare pentru modificarile ce se doreau a fi efectuate, au putut demara lucrarile efective de renovare.
Amenajarea astfel conturata inglobeaza toate dorintele beneficiarei. Exista o zona de zi unitara cu un spatiu pentru socializare, ce se continua la nivelul bucatariei cu zona de luat masa amenajata in fosta logie. Camera principala a fost injumatatita, facand loc unui dormitor mic, cu pat si dulap pentru haine. Un alt spatiu de depozitare a fost amenajat in perimetrul holului de la intrare, loc necesar pentru o depozitare de lucruri mai voluminoase si incaltaminte.
Cromatic, Anna a optat pentru o baza neutra, adaugand accente de culori, imprimeuri si texturi care sa creeze un plus de interes in ansamblul amenajarii. Unul din detaliile inedite este peretele pictat care incorporeaza si o usa ascunsa (prin ea se face accesul spre dormitor). De aceea, nu este intamplatoare alegerea albastrului din zona bucatariei, tinand cont de pictura ce infatiseaza un peisaj montan. Se creeaza astfel o legatura subtila intre cele doua functiuni.
Pentru mobilierul bucatariei, Anna a mers pe linia unui design simplu, cu front alb, lucios, iar spatiul dintre corpuri l-a amenajat cu placi ceramice decorative, aceleasi folosite si pentru pardoseala fostei logii, acum zona de luat masa. Alaturi de perimetrul cu canapea si televizor, acest spatiu face parte din zona de socializare dorita de tanara inca de la inceputul proiectului. Rezolvarea aceasta s-a dovedit a fi cea optima.
Desi foarte mic, dormitorul impresioneaza prin tonurile inchise, care imprima un plus de profunzime decorului. Tapetul cu imprimeu floral, tablia capitonata, masutele pe post de noptiera si lampile pentru iluminat traduc un spatiu usor excentric, de inspiratie art deco.
Pentru baie s-a mers pe aceeasi linie a optimizarii, oferind cele necesare unui astfel de spatiu, incluzand si masina de spalat rufe. S-au folosit placi ceramice albe tip metro pentru zonele de stropire, iar restul spatiului zugravit cu vopsea speciala pentru spatii umede; la nivelul pardoselii, din nou placi decorative viu colorate.
Privita in ansamblu, amenajarea inspira prin curajul de a implementa modificari ample precum aceea de a contura o noua functiune, dar si prin finisajele moderne si accentele colorate care descriu un apartament tineresc si vesel.
Designer: Anna Modjaro